<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Miten kirjoitan sähköpostin ruotsiksi - Blogg om e-post på svenska

Kirjoittanut: Ekman Johanna / 24.1.2023 12:15

Sähköpostien kirjoittaminen vieraalla kielellä on muuta kuin pelkkää kääntämistä. On tiedettävä, miten lähestyä vastaanottajaa kohteliaasti ja oikeaa tyyliä käyttäen. Tässä blogissa käsittelemme sähköpostiviestien kirjoittamista ruotsiksi. Saat hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten aloittaa ja lopettaa viestin sekä miten puhutella vastaanottajaa.

Woman managing her online business at home and smiling


Hälsningsfraser och inledning

De vanligaste sätten att börja ett mejl på svenska är Hej! (med utropstecken) eller Hej, (med kommatecken). Väljer du att använda Hej! ska du börja själva meddelandet med stor bokstav. Efter kommatecken (Hej,) börjar du med liten bokstav. Hej och förnamn är inte heller ovanligt om avsändare och mottagare känner varandra, till exempel Hej Kalle! I formella mejl kan man använda Bästa, till exempel Bästa kund!

I dag är det väldigt ovanligt och väldigt formellt att använda både namn och titel, till exempel Bästa professor Kalle Karlsson! Tänk också på att engelskans Dear inte är samma sak som svenskans Kära. Kära Kalle! Kan du skriva till en nära vän eller då du närmar dig Kalle med ett kärleksbrev.

Här kommer ett sammandrag och ytterliga exempel på hälsningsfraser:

Neutrala Informella, närä vänner emellan Formella
Hej! Hej,
Hej Kalle! Hej Kalle,
Hejsan! Hejsan,
Hej på dig! Hej på dig,
Kära Kalle! Kära Kalle, 
Bästa kund! Bästa kund,
Bästa medlem! Bästa medlem,
Bästa prfessor Kalle Karlsson,
(väldigt formellt och ovanligt)


Om du svarar på ett e-postmeddelande, är det artigt att tacka avsändaren för att hen har tagit kontakt. Det kan du göra på olika sätt:

Tack för (e-post)meddelandet.
Tack for ditt mejl.       Märk att mejl är informellare än (e-post)meddelande!
Tack för att du tog kontakt.

Svenska mejl är förresten ofta lite mindre rakt på sak än finska. Att till exempel fråga om vädret eller hur det står till innan man övergår till det egentliga ärendet, är inte ovanligt ens i affärssammanhang.

Avslutningsfraser och avslutande hälsningar


Typiskt för e-postmeddelanden på svenska är så kallade avslutningsfraser innan de egentliga avslutande hälsningarna. Exempel på sådana fraser är

(Ha ett) trevligt veckoslut!
(Ha en) trevlig helg!
(Ha en) trevlig fortsättning på dagen!
Tack på förhand!
Vi återkommer!

Valet av avslutande hälsning beror på förhållandet mellan avsändaren och mottagaren samt på situationen. Nära vänner hälsar naturligtvis informellare på varandra än till exempel avlägsna samarbetspartner. Exempel på avslutande hälsningar:

Neutrala och formella Informella
Med vänlig hälsning
Med vänliga hälsningar
Vänlig hälsning
Vänliga hälsningar
Mvh

Hälsningar
Varma hälsningar
Kram från Kalle
/Kalle


Det är artigare att skriva ut Med vänlig hälsning eller Med vänliga hälsningar än att bara skriva förkortningen (Mvh). Det visar att man bemödar sig. Om avsändaren och mottagaren skriver många meddelanden till varandra, kan de så småningom övergå till Mvh utan att ge intrycket av att vara nonchalanta.

 Tilltal

I e-postmeddelanden är det främst du som gäller. Skriver du till många personer använder du ni. Användningen av Ni för att tilltala en person anses i Finland formellt och kan tyda på att man vill hålla distans. Ni för att tilltala äldre personer lever också delvis vidare i dag. Märk att situationen i Sverige är den motsatta: Ni anses av 65 plussarna nedlåtande och negativt, medan yngre vuxna ser det som ett artigt tilltal i kundservicesituationer.

Informellt eller formellt?

Det är inte alltid lätt att veta hur informellt eller formellt man borde närma sig mottagaren. Det är lättare om du redan har fått ett mejl eftersom du i så fall kan anpassa dig till avsändaren och svara hen på samma stilnivå. Ska du däremot börja kommunikationen, lönar det sig att vara så neutral som möjligt.

Många företag och organisationer har gjort upp riktlinjer för hur personalens e-postmeddelanden borde se ut. Kolla alltså gärna med kommunikationsavdelningen ifall du är ny på jobbet – det kan finnas mejltips och till och med mallar till din hjälp.

Slutligen är det viktigt att använda samma tilltal och stilnivå genom hela mejlet. Använd alltså inte om vartannat du, ni eller Ni. Att till exempel börja med Bästa professor Karlsson och avsluta med Kram från Kajsa är också väldigt konstigt.

Kolla & Testa: Tilltal och stilnivå i e-post

Ole yhteydessä, klikkaa tästä ja suunnitellaan organisaatiollenne parhaiten sopiva ruotsin kielen koulutus.

Aiheet: kohtelias sähköpostiviestintä englanniksi, Miten kirjoitan sähköpostin ruotsiksi, Miten lopetan ruotsinkielisen sähköpostin, kohtelias sähköpostiviestintä ruotsiksi, kohtelias sähköposti, tervehdys ruotsiksi, Miten aloitan ruotsinkielisen sähköpostiviestin, sähköpostifraasit ruotsiksi

Ekman Johanna

Kirjoittajana Ekman Johanna

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all