<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Uskallatko kysyä suomeksi ja vastata ruotsiksi?

Kirjoittanut: Ekman Johanna on 13.4.2023 0:15

Uskallatko kysyä suomeksi ja vastata ruotsiksi - tai päinvastoin?
Liian usein huomautetaan, että Suomi on kyllä teoriassa kaksikielinen maa, mutta käytännössä kaksikielisyyttä on vain paperilla, eikä ruotsiksi ole mahdollista saada palvelua. Erityisesti terveydenhuollossa kielimuurit syntyvät, kun esimerkiksi iäkkäät suomenruotsalaiset potilaat eivät ymmärrä tai heitä ei ymmärretä. Kuitenkin juuri niissä tilanteissa, joissa olemme haavoittuvimpia, sairaita ja väsyneitä, meidän on tulisi saada käyttää äidinkieltämme, jotta viesti varmasti menisi perille.

Lue lisää

Aiheet: työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, Finland - tvåspråkigt land, service på svenska, inhemska språken

Monikulttuurisen organisaation yleisin haaste on kielitaito, osa 2

Kirjoittanut: Prauda Tiina on 4.4.2023 18:15

Työntekijä voi olla kielistä kuormittunut – mikä ratkaisuksi?    

Miten suomalaiset työntekijät kohtaavat ja kokevat kansainvälisen kollegansa? Yksi kommunikoi sujuvasti vain englannilla kv.kollegoiden kanssa, toinen ahdistuu joutuessaan käyttämään vierasta kieltä. Työyhteisössä on hyvä käydä avointa keskustelua kielikysymyksistä, luoda käytänteitä ja turvallisia tilanteita eri kielten käyttöön.

Lue lisää

Aiheet: työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, työelämän kielikoulutus

Monikulttuurisen organisaation yleisin haaste on kielitaito - osa 1

Kirjoittanut: Prauda Tiina on 31.3.2023 9:09

Onko yrityksenne kv-työntekijöissä paikallaan polkijoita?

Ovatko työntekijänne taustoiltaan erikielisiä? Onko työyhteisössänne kielten käyttöön liittyviä haasteita? Miten työyhteisö voisi tukea työntekijän suomen kielen kehittymistä?

Lue lisää

Aiheet: kielikoulutus, työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, työelämän kielikoulutus

Kielen kehittymistä tukeva työyhteisö sitouttaa kansainvälistä osaajaa yritykseen

Kirjoittanut: Prauda Tiina on 15.3.2023 12:30

Ovatko työntekijänne taustoiltaan erikielisiä? Onko työyhteisössänne kielten käyttöön liittyviä haasteita? Miten työyhteisö voisi tukea kansainvälisen työntekijän suomen kielen kehittymistä?

Lue lisää

Aiheet: kielikoulutus, suomen kieli, työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, kielen kehittymistä tukeva työyhteisö

TOIMIVA SUOMEN KIELEN TAITO ON TARPEEKSI TÄYDELLINEN

Kirjoittanut: Ekman Johanna on 1.3.2023 10:45

Olisiko meidän kenties aika muuttaa asennettamme ja suhtautua käytettyyn kielitaitoon lempeämmin?

”Olihan se ystävällinen ja teki hommansa, mutta puhui se kyllä huonoa suomea.”  Valitettavan usein kuulee vastaavanlaisia kommentteja ulkomaalaistaustaisista työntekijöistä. Miksi suomen kielen taitoa täytyy kritisoida, jos kerran työ on hyvin tehty?

Lue lisää

Aiheet: suomen kieli, työpaikkasuomi, suomea ulkomaalaisille, suomea maahanmuuttajille, Opi suomea, tärkeintä on tulla ymmärretyksi

Ukrainalaiset resurssina Suomen työelämään?

Kirjoittanut: Prauda Tiina on 14.11.2022 7:45

Suomessa on noin 53 000 oleskeluluvan saanutta ukrainalaista ja sodan myötä tilapäisen suojelun hakemuksia on vireillä yli 43 000. Nopean työllistymisen mallin mukaan osa on jo työllistynyt matalan kynnyksen työpaikoille, esim. sesonkityöhön. Tilapäistä suojelua saavilla ukrainalaisilla on oikeus tehdä työtä Suomessa tai opiskella heti, kun hakemus on rekisteröity poliisilla tai rajaviranomaisilla. Te-viranomaisten tavoitteena on työllistää heitä työvoimapula-aloille.

Lue lisää

Aiheet: kielikoulutus, viestintä, työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, työvoimapula, työelämän kielikoulutus, ulkomaalainen työntekijä, tärkeintä on tulla ymmärretyksi, rekrykoulutus

MENESTYSTARINOITA TYÖELÄMÄSTÄ ULKOMAALAISEN SILMIN, OSA 3

Kirjoittanut: Elitza Gerova on 13.9.2022 13:12

Onnistunut ohjaus ja oma aktiivisuus kouluttautumisessa ja työnhaussa palkitsee.

Lue lisää

Aiheet: työssäoppija, suomen kieli ja työelämän kulttuuri, työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, monikulttuurinen työympäristö, työvoimapula, kielitaito tuo ratkaisuja työvoimapulaan, työelämän kielikoulutus, työharjoittelija, menestystarina, ulkomaalainen työntekijä, työnantajan tulisi poistua mukavuusalueeltaan, kieliharjoittelu johti työllistymiseen, työharjoittelu on tärkeä, työharjoittelu voi johtaa työllistymiseen

Menestystarinoita työelämästä ulkomaalaisien silmin, osa 2

Kirjoittanut: Elitza Gerova on 31.5.2022 14:48

KIELIharjoittelu johti työllistymiseen suunnittelualalla


Lue lisää

Aiheet: työssäoppija, suomen kieli ja työelämän kulttuuri, työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, monikulttuurinen työympäristö, työvoimapula, kielitaito tuo ratkaisuja työvoimapulaan, työelämän kielikoulutus, työharjoittelija, menestystarina, ulkomaalainen työntekijä, työnantajan tulisi poistua mukavuusalueeltaan

Miten asiakas hyötyy suomen kielen työpaikkakoulutuksissa?

Kirjoittanut: Johanna Ekman on 28.10.2021 11:07

Kouluttajan innostavalla, ammattimaisella otteella ja hyvällä perehtymisellä asiakkaan alaan ja ammattisanastoon varmistamme Galimatiaksessa opiskelijoiden ja työnantajan hyödyn koulutuksessa. Ennen pitkää koulutukseen aktiivisesti osallistuneen työntekijän tulokset näkyvät työsuorituksissa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä. Suomen kielen koulutuksella myös sitoutetaan työntekijää.

Työvoimahallinto tarjoaa tukea organisaatiolle työvoimapulaan. Nyt, jos koskaan kannattaa satsata ulkomaalaisen henkilöstön suomen kielen kouluttamiseen ja hyödyntää Työhallinnon Työpaikkasuomi -mahdollisuus sekä Galimatiaksen loistavat suomen kielen kouluttajat. Valittavana on täsmä-, rekry- tai muutoskoulutus ja organisaation maksuosuus vain 30-50 % kielikoulutuksen hinnasta!

Me Galmatiaksen myyntitiimissä annamme mielellämme lisää tietoa koulutuksista ja käytännön järjestelyistä.

Lue lisää: Suomen kielen koulutusta tuetusti

Työpaikkasuomi -kouluttajamme, Johanna, pohdiskelee alla aiheesta lisää.

Lue lisää

Aiheet: kielikoulutus, verkko-oppimisympäristö, työpaikkasuomi, hyvä suomen kielen koulutus, suomea ulkomaalaisille, suomea maahanmuuttajille, opetusmetodit, työelämän kielikoulutus, tärkeintä on tulla ymmärretyksi

Työpaikkasuomi: Kielitaito tuo ratkaisuja työvoimapulaan

Kirjoittanut: Johanna Ekman on 29.9.2021 17:06

Suomessa vallitsee työvoimapula hoitoalla, ja työvoiman eläköityminen pahentaa tilannetta tulevaisuudessa. Ulkomaisen työvoiman vastaanotto ja kouluttaminen on yksi ratkaisu ongelmaan edellyttäen, että ulkomaalaistaustaiset työntekijät kotiutuvat Suomeen niin hyvin, että jäävät maahamme pysyvästi.

Lue lisää

Aiheet: suomen kieli, kielitaito, työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, työvoimapula, Mistä suomen kielikoulutusta halvalla?, hyvä suomen kielen koulutus, kielitaito tuo ratkaisuja työvoimapulaan, rekrykoulutus

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all