<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Är jag svensk eller finne?

Kirjoittanut: Ekman Johanna / 26.9.2018 15:11

De nordiska länderna har mycket gemensamt; kultur, historia, språk, samhällsmodell och jämställdhet för att nämna några exempel. När det europeiska samarbetet vacklar blir det nordiska samarbetet allt viktigare. Internationellt väcker den nordiska samhällsmodellen mycket respekt.

Nordiska länderna

Det finns de som anser att vi i Norden är så lika varandra att man kunde tala om ett enda nordiskt folk. Andra anser att det ändå existerar sådana kulturskillnader att ett nordiskt samarbete blir krävande. Hur är det egentligen? Tänk om vi vände på steken och utgick ifrån att det finns kulturskillnader, men att det uttryckligen är de som möjliggör ett framgångsrikt samarbete.

Låt oss föreställa oss ett samnordiskt projekt med olika ansvarsområden och koncentrera oss på de styrkor som associeras till de nordiska kulturerna.

Svenskarna anses vara duktiga på administration och organisering. Eftersom det sägs att svenskarna redan i dagis övar sig på att planera sitt dagsschema vore det slöseri med resurser att inte utnyttja denna styrka – vi låter svenskarna hålla reda på tidtabellen.

Finländarna kan å andra sidan känna sig en smått låsta och om det blir för mycket inbokat i kalendern. Vi håller oss alltså till lagom tidsramar och låter finländarna vara lite självständigt innovativa och galna. Tidsramarna är dock viktiga med tanke på norrmännen som ibland skämtsamt kallas för Nordens spanjorer: det är en del mañana-mentalitet i det norska arbetssättet. ”Vi tar det i morgon, men budgeten måste hållas” – vi låter norrmännen sköta bokföringen eftersom de sägs ha koll på siffror.

Behöver vi förhandla om t.ex. kostnader eller villkor tar vi den gamla handelsnationen Danmark till vår hjälp. Vi låter danskarna övertyga eventuella finansiärer om projektets förträfflighet och vi kan lita på att allt som är överenskommet finns svart på vitt. Projektets femte deltagare är Island som åtminstone inom turismen håller fast vid sin vikingaidentitet och marknadsför sig som ett starkt, modigt och flitigt folk. Vi låter stereotypen leva vidare: islänningarna får ansvara för vår image.  

Då återstår bara frågan vem som ska leda projektet. Svenskarna anser förstås att vi borde rösta om saken och nå konsensus. Finländarna har redan en chef som fattar de viktigaste besluten. Enligt norrmännen är pratet om ledarskap rätt så onödigt eftersom alla har sina egna ansvarsområden. Danskarna är av samma åsikt som norrmännen och betonar ytterligare att det är resultaten vi först och främst borde koncentrera oss på. ”Det här fixar vi”, säger islänningarna slutligen.

Texten baserar sig huvudsakligen på diskussioner med nordbor och på företagskonsulten Anita Ekwalls tankar om kulturskillnader Norden. Här hittar du en intervju med Anita:  Så in i Norden olika.

Galimatias samarbetar med experter inom Norden, Baltikum och andra affärskulturer om hur vi använder vår gemensamma potential för ett lyckat samarbete över kulturgränserna. Vill du veta mer om kulturen i Norden och Baltikum; ladda ner Galimatias material gratis här.

AFFÄRSKULTUR OCH KULTUR I NORDEN OCH BALTIKUM 

Läs mer här.

Ekman Johanna

Kirjoittajana Ekman Johanna

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all