Galimatias Blog

Gör du kalsongjobb och tar ibland en quarantini?

Kirjoittanut: Ekman Johanna / 28.5.2020 13:15

Under några månader stannade hela världen mer eller mindre upp på grund av coronaviruset som härjar globalt. Det är alltså inte så konstigt att även vårt sätt att kommunicera med varandra och vårt språkbruk har påverkats av krisen. 


kalsongjobb (jobbar hemma och slipper av fundera på kläder)
På många företag och organisationer där personalen för tillfället jobbar på distans har man i brist på spontana möten vid kaffekokaren eller gemensamma fysiska fikapauser utvecklat alternativa sätt att upprätthålla den sociala sammanhållningen på arbetsplatsen. Telefonsamtal och e-postmeddelanden har utvidgats till videomöten och chattar. De förra ofta som ett substitut för lunch- och kaffepauserna, de senare som ett försök till något som liknar ett kort besök i kollegans rum för en fråga om en detalj man plötsligt kommit ihåg. Då man avslutar videokonferenserna ger man varandra – bokstavligen – uppmaningen Sköt om dig! och om kollegan råkar hosta till besvaras tillönskan Krya på dig! inte bara med ett sedvanligt tack utan med en uttömmande förklaring över orsakerna till hostan - som INTE är corona. Trevlig resa! har av naturliga skäl temporärt försvunnit ur det svenska språkbruket och ersatts av Tvätta händerna! eller Håll dig hemma! Uppmaningar som vuxna i normala förhållanden inte skulle ge varandra.

Kreativ ordbildning

Även ordförrådet har påverkats av coronan. Både rikssvenskan och finlandssvenskan kryllar av sammansättningar med corona, covid och karantän. Ett behov av att beskriva det som sker omkring oss har lett till kreativa nyord: substantiv (t.ex. covidkatt – sällskapskatt man skaffar i sin karantän) verb (t.ex. coronahamstra – hamstra mat och prylar i onödan), adjektiv (t.ex. karantänig - karantäntypisk) och particip (t.ex. coroniserad - utsatt för eventuell coronasmitta). De humoristiska begreppen ger tröst i kaotiska tider då vi gör våra kalsongjobb (då man jobbar hemma och slipper fundera på kläder) och njuter av en quarantini (drink i karantän) för att inte stressa för mycket över våra coronafigurer och -frisyrer (många veckor hemma förändrar vårt utseende). Speciellt ivriga är vi på att dra ihop två eller flera ord till ett s.k. teleskopord som covidiot (covid + idiot) eller karanträna (karantän + träna).

Existerande begrepp i ny kontext

Alla ord och uttryck är inte nya utan existerande ord som plötsligt blivit mycket vanligare och bekantare för gemene man i och med coronapandemin. Det handlar t.ex. om medicinska begrepp som flockimmunitet och droppsmitta som används flitigt i median och får ett bredare användningsområde, eller om beskrivningar på saker vi gör digitalt och på distans. Vi har virtuella fester och Teamsmiddagar, besöker digitala coronakonserter och går på digibarer istället för riktiga.

Nya coronaord uppstår förmodligen så länge som krisen varar. Några kanske lever vidare för att hjälpa oss att beskriva det som hände, medan de flesta dör ut i takt med minskat antal smittade och intensivvårdspatienter. Vilka uttryck som sprider ut sig och överlever återstår att se, men en del blir med säkerhet ett coronaminne blott.

PS Att skapa nya ord är en naturlig del av språkutvecklingen. Läs om nyord i bilagan och lär dig mer om ordbildning genom att delta i en kurs i svenska!

Talar du corona? Kolla orden här!

Källor:
Elin Willows, Svenska Yle: Coronafrilla, karantänkompis och hostskam-vi blir kreativa i karantän
Ola Karlsson, Språkrådet: Coronan föder språklig kreativitet

Läs mer här.

 

Aiheet: ruotsin kieli, svenska, ruotsi, coronavirus, covid

Ekman Johanna

Kirjoittajana Ekman Johanna

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all