<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

La Francophonie - ranskankielinen maailma

Kirjoittanut: Prauda Tiina / 28.12.2017 10:52

Maailmassa on 57 ranskankielistä maata. Yhdessä ne tunnetaan nimellä La Francophonie – ranskankielinen maailma. Näillä frankofonisilla mailla on yhteisjärjestö Organisation Internationale de la Francophonie eli OIF, jonka tavoitteena on ajaa ranskan kielen ja kulttuurin asemaa maailmalla. OIF tuo yhteen ranskankieliset kulttuurit ja jakaa tietoa. Monet rankankieliset maat ovat entisiä Ranskan siirtomaita, mutta mukana on myös muuten itseään ”ranskalaiseksi” identifioivia maita. Maailmassa ranskaa puhuvia on 274 miljoonaa ihmistä (OIF 2014). 

Ranskan kielen ja kulttuurin ymmärrys on erityisen tärkeä tekijä kansainvälisessä liiketoiminnassa menestymiseen mm. hyvän asiakaskokemuksen tarjoamisessa. 

French-speakingcountriesBBCKuva: OIF:n jäsenmaat, BBC 2017 

Järjestimme 3.1.2018 webinaarin Ranskan ja ranskankielisistä markkina-alueista. Webinaarissa keskustelimme mm. ranskan kielen ja kulttuurin vaikutuksesta vientitoimintaan.Tilaa itsellesi webinaaritallenne. 

LATAA TÄSTÄ

 Seuraavaksi lyhyt esittely ranskankielisistä maista

Ranskan imperiumi

Aina 1900-luvun puoliväliin saakka Englanti, Espanja, Portugali ja Ranska hallitsivat suuria aluieta, mikä tarkoitti käytännössä sitä, että Afrikan, Amerikan ja Aasian maat olivat näiden alaisuudessa. Tuohon aikaan Ranska hallitsi noin 8 prosenttia maailman maista.

Monet siirtomaat saivat itsenäisyytensä ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja Ranskalla oli edelleen vahva vaikutus joihinkin Afrikan ja Kaakkois-Aasian maihin 1960-luvulle saakka. Koloniaalisen aikakauden tulos on se, että monet maat yhä käyttävät ranskaa kansallisena kielenä, vaikka ne eivät enää ole Ranskan hallussa.

DOM-TOM – maat 

Ranska hallitsee edelleen monia Euroopan ulkopuolisia maita. Näitä kutsutaan Ranskan merentakaisiksi maiksi, ranskaksi Départements et Territoiries d’outre-mer (DOM-TOM). Niihin kuuluvat mm. Karibialla Guadeloupe, Martinique, Etelä-Amerikassa Ranskan Guyana, Ranskan Polynesia, Uusi-Kaledonia.

Tahiti on yksi Ranskan Polynesian saarista, jossa puhutaan ranskaa samoin kuin tahitin kieltä. Ranskan Polynesiaan kuuluu 118 eri saarta ja 5 saaristoa. Vuonna 2004 saaret luokiteltiin ranskaksi "merentakaiselle maalle".

Ranskankielinen Kanada

Quebec on Kanadan alue, jonka virallinen kieli on ranska ja sen kulttuurilla on vahva ranskalainen vaikutusvalta. Se on Kanadan ainoa osa, jossa ranska on virallinen kieli. Quebecista asuvista 8 miljoonasta ihmisestä noin 80 prosenttia puhuu ranskaa. Useimmat entiset Ranskan siirtokunnat ovat nyt englanninkielisiä.

Quebecissa monet puhuvat sekä ranskaa että englantia. On kuitenkin säädetty kielilakeja, joilla rajoitetaan englannin kielen määrää, jota voidaan käyttää esim. kaupoissa. Quebecissä halutaan vahvasti suojella ranskan kieltä ja kulttuuria.

Afrikka

Yli 100 miljoonaa ihmistä 31 eri Afrikan maassa puhuu ranskaa ensimmäisenä tai toisena kielenään. 

Pohjois-Afrikka

Algeria oli ranskalaisten siirtomaa vuosina 1830-1962. Algeriassa puhutaan tänä päivänä arabiaa, berberikieltä ja ranskaa. Ranskaa puhutaan myös Marokossa ja Tunisiassa,  joissa kaikilla on ranskalaisia vaikutteita entisinä siirtomaina. 

Länsi-Afrikka

Senegal oli Ranskan siirtomaa, kunnes se sai itsenäisyytensä vuonna 1959. Senegalissa näkee edelleen ranskalaisen kulttuurin vaikutuksen, St Louis oli Ranskan imperiumin tärkeä satamakaupunki Ranskan ja Karibian väliselle liikenteelle. Senegalilaiset puhuvat wolofia ja ranskaa.

Ranskaa puhutaan myös Mauritaniassa, Malissa, Ranskan Guineassa, Norsunluurannikolla, Burkina Fasossa, Beninissä ja Nigerissä. 

Eurooppa

Euroopassa ranska on virallinen kieli Belgiassa, sitä puhutaan pääosin eteläisessä Belgiassa eli Valloniassa. Vallonian alueella ranskan kieli on 1900-luvun aikana syrjäyttänyt vallonin kielen, jota joskus pidetään myös ranskan murteena.  

Monacon ruhtinaskunnan ainoa virallinen kieli on ranska, mutta englanti, italia ja paikallinen monegassi ovat myös yleisesti käytettyjä. Sveitsissä on neljä virallista kieltä – ranska, saksa, italiaksi ja retoromaani. Myös Luxemburgissa on useampi virallinen kieli: ranska ja saksa ovat hallinnon kieliä, luxemburgi on kansalliskieli. 

Esittely pohjautuu BBC:n artikkeliin ranskankielisestä maailmasta, 2017. 

Aiheet: kulttuuri, kansainvälisyys, bisneskulttuuri, kansainväliset markkinat, ranska

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all