<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Mikä on oikea määrä kielikoulutuksessa?

Kirjoittanut: Anne Bondarew / 26.8.2015 8:19


Yritykset osaavat sujuvasti ostaa kielikoulutusta 30 oppituntia kerrallaan. 30 tuntia tuntuu olevan kuin ”hyllytavaraa” ja tuttu määrä on helppo ostaa. Pysähdytään silti hetkeksi miettimään - mitä tällä koulutusmäärällä halutaan saada aikaan? Onko se organisaatiosi tarpeisiin sopiva määrä vai voisiko 20 oppituntia riittää? Mitä jos osaamisen kehittäminen riittävälle tasolle vaatiikin 50 oppituntia - mistä voit tietää, mikä on oikea määrä?

koulutuksen oikea määrä

Kielikoulutusta ja sopivaa koulutusmäärää ei pitäisi arvuutella. Osaamista kannattaa kehittää siten, että se todella auttaa organisaatiota saavuttamaan sen liiketoimintatavoitteet. Liiketoimintatavoitteisiin päästään vain, jos henkilöstön osaaminen on tarvittavalla tasolla. Ja jotta tiedettäisiin kuinka paljon organisaation työntekijöiden kielitaitoa täytyy vielä kehittää, voi henkilöstölle tehdä osaamiskartoituksen.

Osaamiskartoituksen avulla saadaan selville organisaation työntekijöiden kielitaidon nykyinen tilanne, jota voidaan peilata tulevaisuuden tarpeisiin. Miksi tämä on tärkeää? Menetät selvää rahaa, jos et selvitä henkilöstön osaamistasoa ennen koulutukseen sijoittamista. Fiksu ja rahaa säästävä toimintamalli on, että ensin tunnistetaan, mitä puutteita organisaation osaamisessa on ja sitten tehdään tutkittuun tietoon perustuva päätös: ketä kannattaa kouluttaa ja kuinka paljon.

Osaamiskartoitus on paras tapa selvittää, millaista osaamista organisaatiosta löytyy. Kartoituksen avulla löydetään työntekijöiden vahvat ja toisaalta taas vahvistusta kaipaavat osaamisalueet. Tuloksesta johdetaan sopiva koulutusmäärä kullekin henkilölle. Se, kuinka paljon kutakin työntekijää täytyy kouluttaa, määritetään taas organisaation strategian mukaan: millä tasolla kunkin kielitaidon täytyy olla, jotta yrityksen tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Turhan kouluttamisen poistaminen säästää kuluja. Tekemällä osaamiskartoitus saadaan koulutukseen juuri oikeat henkilöt eli ne työntekijät, joilta puuttuu strategian vaatimaa osaamista. Koulutuskulut laskevat, kun työntekijöitä, joiden kielitaito on jo valmiiksi vaaditulla tasolla, ei kouluteta turhaan. Ja koulutusta tarvitsevia koulutetaan juuri sellainen määrä, kuin on tarve.


Lataa opas osaamiskartoituksen tekemiseen


 

Aiheet: kielikoulutus, osaamiskartoitus

Anne Bondarew

Kirjoittajana Anne Bondarew

Kielikoulutuksen ammattilainen, kansainvälistäjä, osaamisen kehittämisen matkasaarnaaja

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all