<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Flipped learning ja monimuoto-opetus mullistavat myös kielikoulutuksen

Kirjoittanut: Prauda Tiina / 24.11.2017 15:25

Niin Suomessa kuin maailmalla opetuksessa on nousussa flipped learning* -näkemys, jossa perinteisen opetusmallin sijaan keskitytään oppijan yksilölliseen oppimiseen sekä oppijoiden yhteisöllisyyteen. Flipped learning eli suomeksi käänteinen oppiminen tarkoittaa yhteisöllistä oppimista, jossa opiskelija saa hyödyntää kouluttaja ja yhteisöä väylänä omaan kehittymiseen. Siten kouluttajan rooli muuttuu tiedon jakajasta itseohjautuvuutta tukevaksi valmentajaksi, joka huomioi jokaisen oppijan yksilöllisen oppimistyylin.

adult-1867751__340.jpg

Siinä missä perinteisen opettamisen haasteet liittyivät nimenomaan heterogeeniseen oppilasainekseen, jossa kaikki oppijat niputetaan samanlaisiksi, käänteisessä oppimisessa heterogeenisuus nähdään oppimisen voimavarana. Käänteisessä oppimisessa kouluttaja ei pelkästään käännä luokkahuoneen tapahtumia vaan myös oman pedagogisen näkemyksensä opettamisesta ja oppimisesta. 

Lyhyesti käänteisessä oppimisessa on siis kyse oppilaan omaehtoisen oppimisen tukemisesta sekä oppilaan vapauttamisesta opiskelemaan omalla tasollaan. Kouluttaja ei eriytä oppilaidensa oppimista, vaan oppilaat tekevät sen itse asettumalla oman lähikehityksensä vyöhykkeelle. Kouluttaja vaikuttaa sen sijaan tietoisesti tuon vyöhykkeen laatuun ja edistää toiminnallaan oppilaiden metataitojen oppimista.

Käänteistä oppimista voi hyvin hyödyntää monimuoto-opetuksessa (blended learning), jossa yhdistetään eri oppimisympäristöjä eli perinteistä opetusmallia sekä digitaalisia itseopiskeluosioita, joita opiskelija tekee itsenäisesti etänä. Monimuoto-opetus on kustannustehokas tapa tarjota koulutusta kun yrityksen toimipisteet ovat hajautettuna eri paikkakunnille. Tällöin lähiopetusta voi olla esimerkiksi joka toinen tai kolmas opetuskerta, ja muina kertoina opiskelija käyttää itsenäisesti koulutukseen soveltuvia sisältöjä: web-pohjaisia tehtäviä, videoita, podcasteja. Tällöin lähiopetuksessa painotetaan yksilöön suuntaavaa työtä, ja opiskelijoiden vastuulla on tutkia annettua aineistoa itseopiskelun avulla, jotta heillä on tarvittavat tiedot seuraavaan lähiopetukseen.

Käänteiseen oppimiseen pohjautuva monimuoto-opetus soveltuu erinomaisesti tietoon painottuvassa opetuksessa kuten ammattikoulutus, yliopisto-opetus, ja käänteistä oppimista voi soveltaa hyvin myös kielten opiskeluun. Myös kielenopetuksessa kouluttaja käyttää enemmän aikaa annettaviin etätehtäviin perinteisten opetustuntien sijaan, ja opiskelija panostaa itseopiskeluharjoitteisiin kouluttajan johdolla. Kielikoulutuksessa lähiopetukset toteutetaan niin, että siinä käytetään opiskelijan omaa oppimista ja kehitystä edistävää aineistoa erityisesti digitaalisessa muodossa kuten Galimatiaksen käytössä olevaa verkko-oppimisympäristö OnEdua. Kouluttaja jäsentelee tehtävät ja laatii opetussuunnitelman etäopiskelu huomioiden, ja näin opiskelijoille jää enemmän aikaa työskennellä konkreettisten tehtävien ja kielenoppimiseen liittyvien haasteiden parissa lähiopetuskertojen yhteydessä. 

Lisätietoa mm. monimuoto-opetuksesta ja sen hyödyistä verrattuna muihin koulutusmuotoihin saat lataamalla e-oppaan oheisesta Vertailu-kuvapainikkeesta. 

Kielikoulutusten_hyötyjä

 

*Taustatietoa: Useat pitävät käänteisen oppimisen oppi-isänä Harvardin yliopiston fysiikan professoria Erik Mazuria ja hänen 1990-luvun alussa aloittamaansa muutostyötä opettajuudessa. Käsite flipped learning on peräisin vuodelta 2014, taustalla on yhteisö nimeltä Flipped Learning Network 

 

Aiheet: kielikoulutus, monimuotokoulutus, käänteinen oppiminen

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all