<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Kuka voittaa pohjoismaisen maaottelun?

Kirjoittanut: Ekman Johanna / 28.9.2018 9:51

 

Pohjoismaat jakavat paljon yhteisiä asioita, kuten kulttuuri, historia, kielet, yhteiskuntamalli ja tasa-arvo. Pohjoismainen yhteiskuntamalli herättää paljon kunnioitusta muualla maailmassa. Eurooppalaisen yhteistyön horjuessa pohjoismaisen yhteistyön merkitys on yhä tärkeämpää.   

Happy business team with thumbs up - isolated over a white background

Joidenkin mielestä kulttuurimme ovat niin samanlaisia, että voisimme puhua yhdestä pohjoismaalaisesta kansasta. Toisten mielestä kulttuurieroja taas on niin runsaasti, että ne ovat esteenä pohjoismaiselle yhteistyölle. Ajatellaanpa asiaa päinvastaisesta näkökulmasta: kulttuurieroja on, mutta ne ovat nimenomaan menestyksellisen yhteistyön edellytys; mahdollista vai utopiaa?

Kuvitelkaamme yhteinen pohjoismainen projekti, jossa projektin eri osa-alueet tulee jakaa pohjoismaalaisten kesken. Ruotsalaisia pidetään taitavina hallinnoijina ja järjestäjinä. Koska ruotsalaiset kuulemma jo päiväkodissa harjoittelevat omien aikataulujen laatimista, olisi resurssien haaskaamista, ellemme käyttäisi tätä vahvuutta hyödyksemme – annetaan siis ruotsalaisten olla vastuussa aikataulustamme. Toisaalta suomalaisten mielestä liian tiukka aikataulu saattaa tuntua jokseenkin ahdistavalta – annetaan siis suomalaisille sopivasti tilaa olla itsenäisesti innovatiivisia ja luovasti hulluja. Aikataulussa pitää kuitenkin pysyä etenkin norjalaisten takia. Norjalaisia kutsutaan leikillisesti joskus Pohjolan espanjalaisiksi heidän työtapojen mañana-mentaliteetin takia. ”Ehtiihän sen huomennakin tehdä, kunhan pysytään talousarviossa” annetaan norjalaisten olla vastuussa kirjanpidosta, koska heidän sanotaan olevan hyviä numeroiden kanssa. Mahdollisissa neuvotteluissa esim. hinnoista tai ehdoista otamme avuksemme vanhan kauppavaltion Tanskan – annetaan tanskalaisten vakuuttaa mahdollisia rahoittajia projektimme erinomaisuudesta. Voimme myös olla varmoja siitä, että kaikki sopimukset löytyvät tarvittaessa kirjallisina. Projektimme viimeinen osallistuja on Islanti. Pohjoismaa, jossa sanotaan vielä asuvan viikinkejä. Islantia pidetään vahvana kansakuntana, jonka väestö selviää mistä vaan  annetaan stereotypian säilyä ja viikinkien olla vastuussa meidän imagosta.

Enää puuttuu vastaus kysymykseen ”Kuka on projektin johtaja?”. Ruotsalaisten mielestä meidän pitäisi tietenkin äänestää asiasta ja päästä yksimielisyyteen. Suomalaisilla on jo tärkeimpiä päätöksiä tekevä johtaja. Norjalaisten mukaan puhe johtajuudesta on melko hyödytöntä, koska kaikilla on jo omat vastuualueet. Tanskalaiset ovat samaa mieltä norjalaisten kanssa ja painottavat lisäksi, että meidän tulisi ennemminkin keskittyä työn tuloksiin. ”Tämän asian hoidamme me”, toteavat islantilaiset lopulta.

Teksti perustuu  pohjoismaalaisten haastatteluihin ja liike-elämän konsultin Anita Ekvallin päätelmiin, joiden aiheena on Pohjoismaiden kulttuurierot. Tästä löydät Anita Ekwallin haastattelun (ruotsiksi):  Så in i Norden olika.

Galimatias tekee yhteistyötä konsulttien kanssa jotka ovat Pohjoismaiden, Baltian ja muiden liiketoimintakulttuurien asiantuntijoita mm. aiheesta miten parhaiten hyödynnämme voimavarojamme edistäksemme menestyksellistä, maiden välistä yhteistyötä. Haluatko tietää enemmän Pohjoismaiden ja Baltian kulttuureista? Lataa ilmainen oppaamme (på svenska).

AFFÄRSKULTUR OCH KULTUR I NORDEN OCH BALTIKUM

Lisää Johannan blogeja tässä.

Aiheet: kielikoulutus, kulttuuri, bisneskulttuuri, projektitoiminta, kielenhuolto, kansainväliset markkinat, kansainvälinen osaaja, kieli, henkilöstön kehittäminen, henkilöstön kouluttaminen, liiketoiminta

Ekman Johanna

Kirjoittajana Ekman Johanna

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all