Koulutus on investointi. Sitä ei kuitenkaan yrityksissä aina mielletä investoinniksi. Siitä kertoo alhainen 44 %:n luku. Investoinnille tulisi laskea tuottoastetta. Koulutuksen tapauksessa pitäisi mitata ja seurata, miten ja kuinka nopeasti opittu otetaan hyötykäyttöön.
Tekemämme tutkimuksen mukaan siis vajaa puolet yritysten HR-vastaavista kertoo mittaavansa koulutuksen vaikuttavuutta. Herää kysymys, miksi näin. Eikö johdossa olla kiinnostuneita saavutetuista tuloksista? Onko syynä osaamisen puute vai resurssien puute? Tutkimuksen mielenkiintoisia tuloksia ja tietoa koulutusten painopisteistä on luettavissa tästä.
Harmi, että osaamisen nykytilanteen ja koulutuksen vaikuttavuuden välillä on gap; ollaan siis oikeilla jäljillä, mutta seuranta ei ulotu aina siihen, miten koulutusinvestointi tuottaa tulosta. Koulutuksen vaikuttavuus ja sen arviointi on taitolaji, ja siihen tulee paneutua. Se ei aina ole helppoa, mutta kun on tietoa, miten vaikuttavuutta kannattaisi mitata, on otettu jo askel eteenpäin. Osaamisen kehittäminen saa silloin uuden ulottuvuuden ja vaikuttavuuden arviointi pääsee käyntiin.
Ota askel eteenpäin ja lue osaamiskartoituksista oppaastamme.
Voit käydä tekemässä HR-päättäjätestin tästä.
