<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Englannin kieli ei aina riitä kansainvälisillä markkinoilla

Kirjoittanut: Prauda Tiina / 24.5.2018 16:17

Kiihtyneen globalisaation takia elämme nyt maailmassa, jossa kaikenkokoisilla yrityksillä on mahdollisuus laajentaa omien kotimarkkinoidensa ulkopuolelle. Kielitaito on erittäin tärkeä osa business-osaamista, mikä mahdollistaa yrityksen menestymisen kansainvälisillä markkinoilla. 

Suomessa tämä keskeinen liiketoimintaosaaminen eli kielitaito on kuitenkin merkittävästi vähentynyt. Enää ei hallita niin useaa kieltä kuin vielä 20 vuotta sitten. Nyt monet yritysjohtajat ja henkilöstön kehittämisestä vastaavat ovat alkanee nähdä sen heijastumat. 

Ohessa muutamia näkökulmia, miksi monipuolinen kielitaito voi olla tärkeä myös teidän yrityksellenne. 

Language_Training

1. Markkinaosuus ja myynti

Suomessa kielitaito on kaventunut lähes tyystin englannin kielen osaamiseen. Vain harva enää osaa useampaa vierasta kieltä. Myös englanninkielisissä maissa -  etenkin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa – on vieraiden kielten osaamattomuus havaittu merkittäväksi puutteeksi. The Guardianin (2013) mukaan Yhdistynyt kuningaskunta menetti 48 miljardia puntaa vuonna 2013 monikielisten työntekijöiden pulan vuoksi. Forbesin (2012) tilanne on sama Yhdysvalloissa, jossa vain 18 prosenttia väestöstä pystyy puhumaan toista kieltä. 

Edellä esitetyt tiedot osoittavat todellisuuden: englanti ei edelleenkään ole yleinen, universaali liikekieli. Aidosti globaaleilla markkinoilla asiakkaat haluavat edelleen ostaa ja saada palvelua omalla äidinkielellään, vaikka osaisivatkin riittävästi englantia.

Euroopan unionin maissa tehdyssä tutkimuksessa alle puolet kaikista vastaajista ilmoitti ostavansa tuotteita ja palveluita muilla kielillä kuin omalla äidinkielellään. Tutkimuksesta selvisi, että yhdeksän kymmenestä Internetin käyttäjästä käy verkkosivuilla aina omalla kielellään, jos kielivaihtoehtoja on tarjolla.

Vaikka monet eurooppalaiset ovat monikielisiä, vastaajat ilmaisivat haluavansa ostaa ehdottomasti omalla äidinkielellään, ja vain heikko enemmistö (53 %) hyväksyisi verkkosivuston englanninkielisen version, jos kielivaihtoehtoa omalla kielellä ei olisi saatavilla.

Tämä sama äidinkielen suosiminen näkyy maailmanlaajuisesti. Toinen tutkimus, jossa otanta oli 2 400 kuluttajaa kahdeksassa eri maassa, liittyi heidän käyttäytymiseen ja mieltymyksiin verkkosivujen vierailuissa ja hankinnoissa. Tämä tutkimuksen mukaan

  • 72,1 % vastaajista kertoi käyttävänsä aikaa verkkosivuilla joko eniten tai kokonaan omalla kielellä.
  • 56,2 % vastaajista sanoi olevansa valmis maksamaan enemmän, jos yritys, jonka kanssa he ovat tekemisissä, on valmis antamaan heille tietoja omalla kielellä.

Toisin sanoen yli puolet tässä tutkimuksessa olevista vastaajista ilmoitti olevansa valmis maksamaan enemmän tavaroista ja palveluista, jos yritys kommunikoi heidän kanssaan vastaajan omalla äidinkielellä.

Näin ollen, jos haluat lisätä yrityksen markkinaosuutta ja myyntiä, monikielisten työntekijöiden palkkaaminen on paras ratkaisu. Nämä työntekijät osaavat keskustella yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa, he saavat heidät kiinnittämään enemmän huomiota tuotteisiisi tai palveluihisi. Jos työntekijöillä ei ole tarvittavaa kielitaitoa, tarjoa heille mahdollisuus saada lisäkoulutusta tarvittavassa vieraassa kielessä. Useita kieliä jo osaavan on helppo omaksua lisää kieliä, etenkin samasta kieliperheestä olevia kuten romaanise kielet mm. ranska, espanja, italia. 

2. Asiakassuhteen säilyttäminen

Aivan kuten minkä tahansa yrityksen kanssa, menestyksen avain ovat onnelliset asiakkaat. Jotta voisit pitää heidät tyytyväisinä, sinun on ymmärrettävä heidän tarpeensa. Tämän vuoksi sinun on ymmärrettävä heidän kulttuuriansa ja miten he omaksuvat tuotteesi/palvelusi.

Yksi tavoista, joilla voit osoittaa asiakkaillesi välittämistä ja hyvää asiakassuhteen hoitoa, on tarjota heille tukea heidän äidinkielellään. Tämä merkitsee tietenkin paikallisten ihmisten palkkaamista asiakaspalvelutehtäviin. Mutta prosessi ei pääty tähän. Sinun on myös koulutettava näitä ihmisiä kommunikoimaan tehokkaasti myös englantia puhuvien asiakkaiden kanssa. Tämä on myös tarpeen avoimen viestinnän säilyttämiseksi yrityksen tasolla.

Kielitaitoa tarvitaan siis monipuolisesti: tarvitaan monikielisiä osaajia, jotka myös puhuvat englantia. Tämä parantaa yrityksen sisäistä ja ulkopuolista viestintää.

3. Paremmin valmistautuneet expatit

Kun yritys haluaa kehittyä kansainvälisillä markkinoilla, se lähettää ensin parhaat johtajansa aloittamaan prosessin. Nämä ihmiset siirretään kohdemaahan ja he asuvat kohdealueella niin kauan kuin on tarpeellista saada toiminta käyntiin. Monien johtajien tarvitsee kuitenkin osata kohdemaan kieltä, jotta prosessi etenisi, vaikkakin heillä on apunaan myös paikallisia apuja. 

Näille johtajille on hyvä tarjota kielikoulutusta ennen ulkomaankomennusta. Esim. suomalainen voi oppia mandariinikiinaa 2-3 kuukaudessa niin, että sillä pärjää Kiinassa arkisissa asioissa. Vähäinenkin kielitaito sujuvoittaa yrityksen aloitusprosessia ja myyntiä kansainvälisillä markkinoilla, jossa englanti ei ole yleinen business-kieli. 

Haluatko kuulla enemmän kielen ja kulttuurin merkityksestä esim. myynnin näkökulmasta? Tilaa sähköpostiisi webinaaritallenteemme Kulttuurin ja kielen merkitys kansainvälisessä liiketoiminnassa. 

 

TILAA WEBINAARITALLENNE

 

Lähde: The Importance of Language Skills in The Modern Business World, Young Upstarts. 14.6.2016.

Lisää Tiinan blogeja täällä.

Aiheet: kielitaito, kansainväliset markkinat, liiketoiminta, englanti

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all