<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Viekö tekoäly meiltä työt?

Kirjoittanut: Ekman Johanna / 9.3.2023 0:30

Tekoäly on muuttamassa meidän kaikkien elämää. Kehitystä vastaan on turha taistella, sen sijaan on hyvä kartoittaa mahdollisuuksia tekoälyn hyötykäyttöön - myös opetuksessa ja opiskelussa. Näin ollen tekoälystä tulee tehokas ihmisen ajattelua jäljittelevä työkalu, ja me kouluttajat voimme keskittyä niihin tärkeisiin osa-alueisiin, jotka ainakin vielä ovat suotu vain meille ihmisille: empatiakyky, myötätunto ja kannustaminen.


head-g90a7d6f58_640 


Chattrobotten Chat GPT

Den nya chattroboten Chat GPT lanserades i slutet av november förra året och har tagit världen med storm. AI-modellen som utvecklats av Open AI skriver uppsatser, dikter, dialoger, löser problem, och, ja, efterliknar på många sätt hur en mänsklig hjärna fungerar. Chattroboten använder sig av maskininlärning, har kunskap om språkmodeller och behärskar många olika språk. Dessutom lär den sig och blir bättre efter respons. För att använda chattroboten måste man registrera sig, men åtminstone tills vidare är användningen gratis.

Även om chattroboten inte är ansluten till internet, har en begränsad kunskap om världen och händelserna efter 2021 – vilket den även artigt påminner användaren om – och ibland ger felaktiga svar, är den häpnadsväckande bra. Så bra att lärare och utbildningsväsendet står handfallna inför fenomenet: hur kan man bedöma elevers texter i framtiden om de bara behöver ställa chattroboten en fråga, trycka på Enter och få en unik och felfri uppsats producerad på ett par minuter? Och så bra att man som utbildare börjar tvivla på att man överhuvudtaget behövs i framtiden. Tar AI över lärarnas arbete?

Oron är möjligen befogad, men eftersom AI med säkerhet är här för att stanna, kunde vi också se på fenomenet ur ett annat perspektiv: Hur kan lärare dra nytta av AI i sitt arbete? Förutom att använda chattroboten GPT som ett uppslagsverk – med viss försiktighet eftersom roboten oftast låter bli att hänvisa till källor – kan roboten ge exempel på olika texttyper för undervisningen som de studerande kan modifiera eller använda som modell. Ordinlärningen kan intensifieras genom att låta roboten skriva en dikt eller uppsats utgående ifrån de ord som man vill lära sig. Att låta roboten skriva en dialog mellan till exempel en butikskund och en försäljare som läromaterial är en uppfriskande variation i undervisningen. Möjligheterna är antagligen oändliga, men kräver förstås att om du som lärare eller studerande kan ställa chattroboten de rätta frågorna.

Så här svarar chattroboten på frågan om Al tar över lärarnas arbete den 2 mars 2023::

Näyttökuva 2023-3-8 kello 8.42.02

AI är alltså ett hjälpmedel, ett verktyg som finns för att göra lärarens jobb lättare, inte för att ta över alla våra arbetsuppgifter. Åtminstone tills vidare har vi människor egenskaper och förmågor som inte går att ladda ner på nätet. Och behöver du träna din empati, så är det bara att fråga Chat GPT om råd. På två sekunder får du en lista över saker som du kan göra för att utveckla denna mänskliga förmåga.

Om du via din arbetsgivare vill delta i språkkurser som leds av utbildare, där vi också använder oss av ny teknik för att främja inlärningen, ta gärna kontakt med Galimatias!

Jos haluat opiskella kouluttajan johdolla työnantajasi kustantamana, hyödyntämällä uusinta teknologiaa oppimisen edistämiseksi, olethan meihin yhteydessä!

Ota yhteyttä Galimatiakseen                                                                                

Aiheet: kielikoulutus, usefull tips for videoconferences, social media, miten kirjoitan sähköpostin englanniksi, FRAMTIDEN ÄR HÄR, vieko tekoäly työt, kouluttajan rooli monimuoto-opiskelussa, miten kirjoitan sähiköpostin ruotsiksi

Ekman Johanna

Kirjoittajana Ekman Johanna

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all