<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Tuntuuko osaamiskartoitus työläältä?

Kirjoittanut: Anne Bondarew / 6.2.2017 9:32

Osaamiskartoitus on hyödyllinen, siitä varmasti moni on samaa mieltä. Joissain organisaatioissa voi olla painetta johdon suunnalta sen tekemiseen. Vaikka HR:t itse tiedostavat kartoituksen tärkeyden, sen suunnitteluun ja aloittamiseen ei tahdo löytyä aikaa.

miten osaamiskartoitus tehdään?Osaamisen kehittäminen on iso kokonaisuus oli ala sitten mikä tahansa. Kun tänä päivänä ei välttämättä saa lisätä nuppilukua ja palkata uusia voimia talon ulkopuolelta, on osaamisen löydyttävä talon sisältä olemassa olevasta resurssista. Kun maailma muuttuu ja strategia uusiutuu sen myötä, on johdolla ja esimiehillä oltava tieto nykyisen ammattitaidon ja osaamisen tasosta myös osa-alueilla, jotka eivät nykyisiin työtehtävään suoranaisesti liity. Puhutaan rullaavasta budjetoinnista, miksipä ei myös rullaavasta strategiasta. Organisaatiomuutoksissa henkilöiden vastuualueita muutetaan ja siksi on hyvä jo etukäteen tietää, mitä kaikkea osaamista kullakin valmiiksi on. Kun muutos on jo päällä, ei aikaa ehkä enää löydy kartoituksille.

Miten osaamiskartoitus tehdään, jotta se ei tuntuisi työläältä? Yksi syy työläyden tunteeseen varmasti on se, että osaamista mietitään liian pikkutarkasti; esimerkiksi kielitaito on "leivottavissa" ammattitaitoon, jolloin sitä ei erikseen tarvitse tehdä omaksi kohdakseen. On määriteltävä yrityksen tai organisaation ydinosaamisalueet. Niiden määrä tulee olla hyvin hallittavissa. Jos saa määräksi alle kymmenen, niin se on hyvä alku. Kun ydinosaamisalueet on valittu ja kuvattu, ei osaamiskartoitus ole niin iso hallita kuin aluksi voi tuntua.

Jotkut henkilöstöstä väittävät, että heidän työnsä on niin erilainen ja erikoinen, ettei sitä voi puristaa talon osaamiskartoituksen ja ydinosaamisalueiden raameihin. Tätä lobbausta kuulee paljon, mutta HR:n tulee jämäkästi pitää kartoitus hallittavissa olevana kokonaisuutena.

Rekrytointi helpottuu, kun osaamiskartoitus on laadittu tehtävittäin; tiedetään suoraan mitä osaamista tarvitaan ja millä tasolla sen tulee olla kussakin tehtävässä. Jos rekrytointiin liittyy vaikkapa kielitaidon arviointia, voidaan suoraan sanoa, mikä taitotaso on oltava ko. tehtävässä, jotta sillä voi kunnolla töitä tehdä.

Osaamiskartoituksen tekeminen vaatii aikaa ja resursseja, vaikka olisi huolella pitäydytty ydinosaamisalueiden kuvaamisessa. Jos niiden puute on syy siihen, ettei kartoituksen tekemiseen ole innokkuutta, kannattaa valita kumppani, joka voi toteuttaa sen. Esim. kielitaidon arvioinnissa moni organisaatio on ulkoistanut sen. 

Jos osaamiskartoituksen tekeminen tuntuu työläältä, lataa materiaali ja lue vinkkejä sen tekemiseen.

LATAA OPAS

 

Aiheet: kielikoulutus, osaamiskartoitus

Anne Bondarew

Kirjoittajana Anne Bondarew

Kielikoulutuksen ammattilainen, kansainvälistäjä, osaamisen kehittämisen matkasaarnaaja

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all