<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Menestystarinoita työelämästä ulkomaalaisien silmin, osa 2

Kirjoittanut: Elitza Gerova / 31.5.2022 14:48

KIELIharjoittelu johti työllistymiseen suunnittelualalla

Galimatias Finnish language training


Näyttökuva 2022-6-6 kello 16.13.38Sohel, kiitos kun suostuit haastatteluun.
Kerro meille vähän  nykyisestä työstäsi.

Olen töissä Talokaivo Oy:ssä Vantaalla. Talokaivo on suomalainen muovituotteita valmistava yritys. Aloitin vuona 2017. Olen CAD-suunnittelija.

Mitä hyötyä sinulla on ollut kotoutumiskoulutuksesta?

Galimatiaksen kotoutumiskoulutus auttoi minua oppimaan suomen kieltä ja kehittämään osaamistani. Kotoutumiskoulutuksen kautta tutustuin suomalaiseen kulttuuriin, työelämään, Suomen lakeihin, jne. Koulutuksessa oli mukavia opettajia ja opiskelijoita. Galimatikasen opiskeluympäristö auttoi minua nauttimaan opiskelusta.

Miten työelämänkouluttaja auttoi sinua selkeyttämään urasuunnitelmaasi?

Työelämäkouluttaja auttoi minua laatimaan CV:n ja saatekirjeen. Hän myös auttoi kieliharjoittelupaikan- ja työn haussa.

Miten harjoittelusi johti työpaikan tai uusien kontaktien saamiseen?

Olen ollut töissä Talokaivolla 5 vuotta. Tulin Talokaivoon kotoutumiskoulutuksen kieliharjoittelun ansiosta. Alussa minulla oli vain perustehtäviä, mm. Excel- ja AutoCad -tehtäviä. Harjoittelun aikana tehdyt työt antoivat mahdollisuuden pohtia, mitä kaikkea voisin tehdä yrityksessä. Työkaverit puhuivat minulle suomea ja tarvittaessa auttoivat kielen kanssa. Kieliharjoittelun päättyessä tiedustelin kesätyömahdollisuuksia ja sain kolmen kuukauden kesätyöpaikan. Kesätyön aikana tein töitä myös työmaalla, olin mukana pienessä projektissa, minulla oli lisää AutoCad- tehtäviä ja osallistuin lähes kaikkiin tuotantopalavereihin. Kesätyön jälkeen jatkoin yrityksessä määräaikaisella (10 kk) työsopimuksella. Silloin otettiin 3D-ohjelman käyttöön ja se oli kokonaan minun vastuullani. Määräaikasen työn jälkeen sain vakituisen työn. Nykyään teen monimutkaisempia piirustuksia 2D-ja 3D-ohjelmilla. Ohjelmat ja kommunikointi työkavereiden kanssa ovat suomen kielellä.

Kuinka paljon työtä teit sen eteen, että pääset töihin?

Valmistumisen jälkeen lähetin paljon avoimia hakemuksia oman alan yrityksiin, lähes 50 kpl. Sain vastauksia vain kahdesta yrityksestä ja heillä ei ollut avoimia paikkoja. Kävin haastattelussa eräästä kesätyöpaikasta, mutta en saanut sitä, koska tuleva työkaverini ei olisi halunnut puhua englantia työparinsa kanssa. Työnhaku muovituotannon alalta ei tuottanut tulosta, koska ehkä ajoitus oli väärä, hakemukseni ja ansioluetteloni olivat englannin kielellä ja minulla oli puutteellista suomen kielen taitoa. Muovituotannon markkinoilla Suomessa puhutaan pääasiassa suomea. Lisäksi minulla ei ollut työkokemusta omalta alaltani Suomesta, eikä ollut konkreettisia ehdotuksia, mitä tekisin kyseisessä yrityksessä ja mitä hyötyä minusta olisi. Siinä vaiheessa rupesin miettimään missä asioissa olen hyvä ja mitä voin oppia lisää. Päätin jatkaa AutoCadin oppimista, kehityin siinä ja näin myös itseluottamukseni parani. Nykyisessä työpaikassani taisin olla ensimmäinen ulkomaalaistaustainen henkilö toimiston puolella, tuotantopuolella on ollut muitakin. Mielestäni vilpittömyys ja ahkeruus ovat tärkeitä asioita. Olen ollut kiinnostunut työtehtävistä ja teen työni. Luulen, että nämä asiat auttoivat minua saamaan työpaikan.

Onko sinulla jotain vinkkejä työnantajille tai ulkomaalaistaustaisille työntekijöille, mitä pidät tärkeänä, kun haetaan työtä Suomesta?

Ulkomaalaiselle suomalainen työelämä on erilaista. Suomalainen työkulttuuri on ollut oman kulttuurini vastakohta. Suomessa voi puhua avoimesti, voi ilmaista, mitä pystyy tekemään ja mitä ei, voi jakaa oman kokemuksensa ja luovuutensa, ja ei tarvitse pelätä tai hävetä, jos jokin menee pieleen. Introverttina, tämä on ollut aika vaikeaa minulle. Mutta työpaikkani on paras työpaikka ja työkaverit ovat ystävällisiä ja auttavat minua silloin, kun tarvitsen apua.

Työharjoittelu on tärkeä, koska aina on mahdollisuus, että se voi johtaa työllistymiseen. Ainakin siitä voi oppia ja saada lisää työkokemusta. Kun pääsee harjoittelijaksi, pitäisi tehdä parhaansa ja usein jotain ylimääräistäkin sekä suoriutua hyvin annetuista tehtävistä. Kannattaa osoittaa kiinnostusta tehtäviä ja yritystä kohtaan. Hyvistä referensseistä on apua.

Sohelin haastattelijana toimi Galimatiaksen asiakaspäällikkö Elitza Gerova. Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen sisältyy 3-6 viikon kieli/työharjoittelujakso. Onko sinun organisaatiosi kiinnostunut ottamaan harjoittelijan? Tai onko organisaatiossasi tarvetta suomen kielen koulutukseen tai osaavan ulkomaalaistaustaisen henkilöstön rekrykoulutukseen? Jätä yhteystietosi ja olemme yhteydessä!

New call-to-action

Lue aiempi, Omarin menestystarina tästä.

Aiheet: työssäoppija, suomen kieli ja työelämän kulttuuri, työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, monikulttuurinen työympäristö, työvoimapula, kielitaito tuo ratkaisuja työvoimapulaan, työelämän kielikoulutus, työharjoittelija, menestystarina, ulkomaalainen työntekijä, työnantajan tulisi poistua mukavuusalueeltaan

Elitza Gerova

Kirjoittajana Elitza Gerova

MSc (Econ) & MSc (Tech.), experienced project manager and consultant and career coach. Eager to help immigrants integrating in the Finnish Labour Market.

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all