<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Työpaikkasuomi: Kielitaito tuo ratkaisuja työvoimapulaan

Kirjoittanut: Johanna Ekman / 29.9.2021 17:06

Suomessa vallitsee työvoimapula hoitoalla, ja työvoiman eläköityminen pahentaa tilannetta tulevaisuudessa. Ulkomaisen työvoiman vastaanotto ja kouluttaminen on yksi ratkaisu ongelmaan edellyttäen, että ulkomaalaistaustaiset työntekijät kotiutuvat Suomeen niin hyvin, että jäävät maahamme pysyvästi.


hospice-1821429_640

Yksi olennainen edellytys kotoutumiseen ja siihen, että työ hoitoalalla sujuu potilasturvallisuus huomioiden, on hyvä suomen kielen taito.

On vaikeaa kohdata ihmistä, jos yhteinen kieli puuttuu. On vaikeaa auttaa potilasta, jollei ymmärrä hänen tarpeitaan ja toiveitaan hänen äidinkielellään. Suomen kielen taidon tärkeys hoitoalalla on yhtä todellinen kuin hoitoalan työvoimapula. Tarjoamalla suomen kielen koulutusta työpaikalla ulkomaalaistaustaisille ammattilaisille voidaan varmistaa se, että hoitoalalla on tarpeeksi kielitaitoista ja pätevää henkilökuntaa.

Kuvitellaan tilanne: Eräs mummi täytti viime keväänä 95 vuotta. Hänelle pidettiin pienimuotoiset juhlat; läsnä olivat läheisimmät ja tutuimmat ihmiset, joita mummi ei enää tunnistanut. Hän tuskin muistaa juhlista tänä päivänä mitään. Kuten hän ei muista ottaneensa aamulääkkeitä tai ylipäänsä mitä lääkkeitä hän syö, minkälainen vointi hänellä oli eilen tai onko hän syönyt päivällistä vai ei. Mummi ei selviä arjesta, jollei hänen asioistaan pidetä kirjaa ja jos tietoja hänestä ei välitetä eteenpäin lääkärille, hoitajille ja läheisille.
Tällä mummilla on onneksi asiat hyvin. Hänellä käy ammattitaitoisia hoitajia, myös ulkomaalaistaustaisia. Erityisen läheiseksi on muodostunut mummin ja filippiiniläisen Marian suhde. Marian työnantaja on panostanut suomen kielen koulutukseen, ja Maria puhuu lähes täydellisesti suomea. Mummia kuunnellaan ja ymmärretään, läheiset voivat luottaa siihen, että asiat hoidetaan hyvin.
Marian ja työnantajan tilaaman suomen kielikoulutuksen myötä Suomi on saanut yhden ammattitaitoisen hoitajan lisää. Kulttuuritaustallaan hän tuo lisää väriä potilaiden elämään.

Tätä tilannetta helpottamaan Työhallinto mahdollistaa organisaatioille suomen kielen koulutusta täsmä-, muutos- tai rekrykoulutuksena niin, että organisaatio maksaa koulutuksen hinnasta vain 30-50 %.  Tuettu työpaikkasuomi -hanke koskee kaikkia aloja, ei vain hoito- ja hoiva-alaa. Galimatias on Työhallinnon puitesopimuskouluttaja. Tutustu Työpaikkasuomi- hankkeeseen, ole yhteydessä ja lähdetään suunnittelemaan organisaatiollenne paras toteutusvaihtoehto.

Lue lisää: Suomen kielen koulutusta tuetusti

 

Aiheet: suomen kieli, kielitaito, työpaikkasuomi, työpaikkaruotsi, työvoimapula, Mistä suomen kielikoulutusta halvalla?, hyvä suomen kielen koulutus, kielitaito tuo ratkaisuja työvoimapulaan, rekrykoulutus

Johanna Ekman

Kirjoittajana Johanna Ekman

Galimatiaksen ruotsin kielen vastuukouluttaja, suomen kielen kouluttaja, kouluttajien perehdyttäjä ja oppimisympäristöjen tehokäyttäjä.

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all