<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Virtuaalinen oppimisympäristö tukemassa kielikoulutusta

Kirjoittanut: Johanna Ekman / 7.12.2016 14:04

Maailma on muuttunut. Digitalisaation myötä tiedon ja informaation määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja nykyisin tietoa on saatavilla kaikkialla - jopa ähkyyn saakka. Tietojärjestelmät sulautuvat osaksi jokapäiväisiä toimintoja ja verkkoympäristöt vakiintuvat osaksi arkeamme. Oppimista ei sen vuoksi voi rajoittaa enää vain yhteen paikkaan, vaan sitä tapahtuu eri ympäristöissä ja eri aikoina läpi elämän. Tästä syystä myös oppimisen ympäristöt ovat alkaneet sulautumaan. Menneitä ovat ajat, jolloin päntättiin kielioppia hiljaa luokkahuoneessa suoraan oppikirjasta opettajan valvovan silmän alla.

Monimuotokoulutus oppimisen tukena

Nykyaika on mahdollistanut pilvipalvelupohjaisten oppimisympäristöjen hyödyntämisen osana opetusta. Ne ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun yrityksessä on henkilöstöä monella eri paikkakunnalla ja halutaan tarjota kaikille samat koulutusmahdollisuudet. Se tukee myös työnsä puolesta paljon matkustavien oppimista, sillä sähköinen oppimisportaali mahdollistaa ohjatun oppimisen ajasta ja paikasta riippumatta.

Monimuotokoulutus yhdistää etäopiskelun ja lähiopetuksen

Monimuotokoulutus on nimensä mukaisesti monimuotoista opiskelua, jossa oppimisen ympäristöt sulautuvat. Etäopiskelua ja lähiopetusta yhdistelevä koulutusmuotoa voidaankin kutsua sulautuvaksi oppimiseksi (engl. blended learning). Käytännössä osa monimuotokoulutuksesta suoritetaan lähiopetuksena ja toinen puoli kurssista suoritetaan etäopetuksen muodossa. Tällöin kurssiin osallistuvat henkilöt voivat opiskella kurssin aiheita omalla ajallaan ajasta ja paikasta riippumatta. Lähiopetusjaksoilla voidaan keskittyä puheen tuottamiseen ja ääntämiseen, kun taas muulloin osallistujat voivat harjoitella itsenäisesti kielen eri rakenteita ja tuotetaan kirjallista tekstiä verkkopohjaisella oppimisalustalla.

Esimerkiksi ruotsin kielen opetustunneilla toivotaan usein mahdollisimman paljon aikaa keskustelulle, koska suullisia taitoja on vaikea harjoitella itsenäisesti. Etäopetusjaksoilla virtuaalinen oppimisalusta tukee oppimista. Se tarjoaa osallistujille koulutusmateriaalin, harjoitustehtäviä ja opintoihin liittyviä hyödyllisiä linkkejä. Virtuaaliseen portaaliin voidaan kerätä myös muistiinpanoja tunneilta, joten opiskelijoiden ei ole välttämätöntä kirjoittaa niitä erikseen tunnilla, elleivät koe sitä hyödylliseksi oppimisen kannalta.

Monimuotokoulutuksen ansiosta jokaisella osallistujalla on mahdollisuus omaan oppimispolkuun, jossa on otettu huomioon jokaisen omat tarpeet, erilaiset oppimistyylit ja osaamisen taso. Tuloksena on jokaiselle tehokas tapa oppia, jossa ajankäyttö on harkittua ja järkevää.

Kielikoulutusta työmatkoilla

Monet yritykset pähkäilevät, onko olemassa tapaa, jolla pidempiä työhön liittyviä matkoja voitaisiin hyödyntää kielten oppimisessa. Monimuotokoulutus on tällaiseen erinomainen ratkaisu, koska kielikoulutuksessa käytössä olevan sähköisen oppimisportaalin avulla työmatkalla oleva työntekijä pysyy kartalla poissaolostaan huolimatta. Lisäksi sähköinen oppimisympäristö mahdollistaa myös videoneuvottelujen pohjalta toteutettavan kielikoulutuksen. Tällöin lähiopetusjaksoille voi ottaa osaa mistä päin Suomea tahansa, tai vaikka ulkomailta työmatkoilla. Koulutustiloja ei siis tarvitse välttämättä varailla, eikä koulutukseen siirtymiseen tarvitse tuhlata aikaa. Tällöin myös koko organisaatiolla on lähtökohtaisesti tasapuolinen mahdollisuus osallistua kielikoulutukseen. 

Sähköinen oppimisympäristö tukee oppimista

Sähköisen oppimisympäristön hyödyntäminen monimuotokoulutuksessa tekee oppimisesta sekä mielekkäämpää, mutta myös ennen kaikkea tehokkaampaa. Erityisesti pitkäkestoisessa kielen opiskelussa on yleisesti suositeltavaa opiskella kieltä vähintään kerran viikossa opitun sisäistämiseksi ja kielitaidon ylläpitämiseksi.

Käytännössä pilvipalvelupohjainen sähköinen oppimisportaali toimii osana oppimista seuraavasti:

  1. Kouluttaja antaa tehtäviä opiskelijoille kurssin kotisivuilla.
  2. Opiskelijat tekevät tehtävät silloin kun heille parhaaksi sopii.
  3. Opiskelijat palauttavat tehtävät kouluttajalle OnEdun kaltaisen sähköisen oppimisympäristön kautta.
  4. Kouluttaja tarkistaa tehtävät ja antaa palautetta opiskelijoille.
  5. Kouluttaja saa samalla hyödyllisiä vinkkejä siitä, missä rakenteissa on vielä parantamisen varaa ja mitä kehitettävää on vaikkapa sanaston saralla.

Galimatiaksen käyttämä virtuaalinen portaali on nimeltään OnEdu. Sen hyödyt ovat merkittäviä, kun sitä käytetään lähiopetuksen tukena. Portaalin ansiosta materiaalin ja informaation jakaminen on sähköisesti vaivatonta, kun aikaa ei tarvitse käyttää sähköpostiviestintään, eikä kurssipapereita tarvitse tulostaa mukaan seuraavalle oppitunnille.

OnEduun kirjautuminen onnistuu kaikilla laitteilla. Kieltä voi harjoitella älypuhelimella bussissa, tablet-laitteilla vaikka mökillä, tietokoneilla ja TV-vastaanottimilla. Myöskään video-oppiminen ei ole sidottu paikkaan, joten aikaa säästyy ja työ tehostuu. Samalla koko henkilöstöllä on tasapuolinen mahdollisuus osallistua koulutukseen.

Riippumatta koulutusmuodosta OnEdu opetuksen työkaluna on mahdollista liittää osaksi kokonaisuutta ja tukemaan oppimista. 

Kiinnostuitko? Lataa tästä vertailu, joka antaa tietoa erilaisista koulutusmuodoista ja kertoo lisää verkkopohjaisesta vaihtoehdosta.

LATAA VERTAILU

 

Aiheet: kielikoulutus, monimuotokoulutus, OnEdu, sähköinen oppimisympäristö

Johanna Ekman

Kirjoittajana Johanna Ekman

Galimatiaksen ruotsin kielen vastuukouluttaja, suomen kielen kouluttaja, kouluttajien perehdyttäjä ja oppimisympäristöjen tehokäyttäjä.

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all