Galimatias Blog

Kotoutumiskoulutus perustana uuden elämän perustan rakentamisessa Suomessa

Kirjoittanut Prauda Tiina | 7.2.2025 13:26

 

- MENESTYSTARINOITA TYÖELÄMÄSTÄ ULKOMAALAISEN SILMIN, OSA 7

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa opiskeleva Halil Kisyo on kuvataideopettaja Bulgariasta ja palkittu taidemaalari. Halil on suorittanut koulutukseen liittyvän kieli-/työharjoittelujakson IHME Helsinki -organisaatiossa mm. perehtyen hankkeen verkkosivuihin ja antamalla palautetta niiden sisällöstä opiskelijanäkökulmasta. Lue lisää Halilin harjoittelusta Ihme Helsingin verkkosivuilta. 

Name Halil Kisyo
Kotimaa Bulgaria
Koulutus Maisterin tutkinto
Ammatti Kuvataideopettaja
Opiskelu Galimatiaksessa Kotoutumiskoulutus, peruspolku, 20.5.2024 alkaen (koulutuksen arvioitu päättymisaika 5.6.2025)

 

Halil, mitä hyötyä sinulle on ollut kotoutumiskoulutuksesta?

Kotoutumiskoulutus on ollut minulle erittäin tärkeä askel sopeutumisessa Suomeen. Koulutuksen kautta opin paljon Suomen kulttuurista, yhteiskunnasta ja työelämän säännöistä. Nämä tiedot ovat auttaneet minua ymmärtämään ja ratkaisemaan paremmin päivittäisiä tilanteita, ja nopeuttanut sekä helpottanut sopeutumisprosessiani. Kielitaito on lisännyt itseluottamustani ja motivaatio kielen oppimiseen on kasvanut. Nyt uskallan käyttää suomea eri tilanteissa paljon rohkeammin.

Koulutuksessa olen tutustunut moniin eri maista tuleviin ihmisiin ja jakanut heidän kanssaan kokemuksia. Tämä on auttanut minua luomaan tukiverkoston ja rakentamaan vahvoja yhteyksiä eri kulttuuritaustoista tulevien ihmisten kanssa. Kotoutumiskoulutus on ollut merkittävä askel uuden elämäni perustan rakentamisessa Suomessa. Kokemus on tukenut sekä henkilökohtaista että ammatillista kehitystäni.

Miten Galimatiaksen työelämäkouluttaja auttoi sinua selkeyttämään urasuunnitelmaasi?


Yhteisten keskustelujen kautta huomasin omat vahvuuteni ja opin, kuinka voin kehittää niitä. Sain konkreettisia neuvoja siitä, mihin työalueisiin voisin hakea ja kuinka erottua työpaikkahakemuksissani. Opin muokkaamaan ansioluetteloni ja hakukirjeeni Suomen standardien mukaisiksi ja sain vinkkejä työhaastatteluihin valmistautumiseen. Työelämäkoulutus tarjosi uusia näkökulmia uralleni ja sai minut tarkastelemaan työalueita, joita en ollut aiemmin miettinyt. Työelämäkoulutus auttoi minua asettamaan realistisia ja saavutettavissa olevia tavoitteita uralleni Suomessa. 

Miten koulutukseen liittyvä työharjoittelu johti uusien kontaktien saamiseen? 


Harjoitteluni ei ole vielä johtanut suoraan työpaikkaan tai uusien kontaktien saamiseen, mutta se on ollut tärkeä askel eteenpäin. Sain paremman käsityksen työympäristöstä ja Suomen työkulttuurista. Koin itseni varmemmaksi tulevissa työpaikkahauissa ja työhaastatteluissa. 

Harjoittelun aikana tutustuin uusiin ihmisiin ja laajensin ammatillista verkostoani. Hyvät suhteet työkavereihini ja esimiehiini antoivat minulle ideoita ja suuntaviivoja uusien mahdollisuuksien etsimiseen. Työharjoittelu auttoi kehittämään taitojani ja parantamaan kykyäni ilmaista itseäni ammatillisesti. Vaikka harjoitteluni ei suoraan johtanut työpaikkaan, se antoi minulle arvokkaita yhteyksiä ja vahvisti asemaani työelämässä. Tämä kokemus auttoi minua saamaan tärkeää tietoa ja ideoita, jotka tukevat tulevia uramahdollisuuksiani. 

Kuinka paljon työtä teit sen eteen, että pääset töihin?


Tein paljon työtä saadakseni työharjoittelupaikan. Tutkin Suomen työ- ja harjoittelumarkkinoita ja muutin ansioluetteloni ja hakukirjeeni paikallisten standardien mukaisiksi. Tässä prosessissa sain paljon tukea suomen opettajaltani. Hän auttoi minua tekemään asiakirjoistani ammattimaisempia. Lisäksi työskentelin säännöllisesti parantaakseni suomen kielen taitojani. Tutkin omaan alaani liittyviä harjoittelumahdollisuuksia ja lähetin hakemuksia moniin paikkoihin. Niihin, joista en saanut vastausta, menin henkilökohtaisesti paikan päälle kysymään, miksi en saanut palautetta ja mitä voisin parantaa. Galimatiaksen opettajilta ja työelämäasiantuntijoilta saamani neuvot auttoivat minua tekemään tietoisempia valintoja harjoitteluprosessin aikana. 

Minkälaisia vinkkejä voisit antaa henkilöille, jotka oppivat täysin uuden kielen ja kulttuurin, kun heillä on jo paljon työkokemusta omasta maastaan? Mitkä asiat ovat silloin tärkeitä esim. kielikoulutuksessa, työmarkkoinoilla sekä työnantajien huomioida.


Uuden kielen ja kulttuurin oppimisessa kokeneille henkilöille voisin antaa seuraavat vinkit: 
1. Kielikoulutus: Kehitä perusviestintätaitoja nopeasti ja keskity työelämän kielen oppimiseen. Kielikurssit ja käytännön harjoittelu ovat tärkeitä.
2. Työmarkkinat: Tutki paikallisia työmarkkinoita ja selvitä mitä taitoja ja kokemuksia tarvitaan. Sopeudu työelämän kulttuuriin.
3. Työnantajien tulisi olla kärsivällisiä ja tukea sopeutumisprosessia. Ulkomaalaistaustaisilla työntekijöillä on usein kokemusta ja nopea oppimiskyky, jotka ovat suuria etuja. 

Mitä muuta haluat kertoa?


Harjoittelukokemus auttoi minua ymmärtämään paremmin Suomen työelämää. Erityisesti huomasin, kuinka järjestelmällinen ja ammattimainen työskentelytapa täällä on. Työtekijöiden ja esimiesten välinen kunnioittava suhtautuminen korosti avointa viestintää ja tiimityön merkitystä. Ulkomaisille työntekijöille haluaisin antaa neuvon, että he kehittäisivät kielitaitoaan ja yrittäisivät ymmärtää paikallista kulttuuria. Suomessa työelämässä menestyminen vaatii hyvää kielitaitoa, mutta yhtä tärkeää on sopeutua paikallisiin normeihin ja työskentelytapoihin. Kärsivällisyys ja jokaisen mahdollisuuden näkeminen oppimisena ovat avainasemassa niin ammatillisessa kuin henkilökohtaisessa kehityksessä. 

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa on ilo seurata onnistumisia. Lue myös aiemmat opiskelijoidemme menestystarinat