<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Kotoutumiskoulutus auttaa maahanmuuttajaa sijoittumaan koulutukseen

Kirjoittanut: Prauda Tiina / 18.12.2016 21:29

Kotoutumiskoulutus antaa aikuisille maahanmuuttajille paremmat mahdollisuudet osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan. Koulutuksen aikana opitaan suomen kieltä ja viestintätaitoja, omaksutaan yhteiskunta- ja työelämätapoja ja saadaan apua henkilökohtaiseen ammatilliseen suunnitelmaan.

 Kotoutumiskoulutus antaa aikuisille maahanmuuttajille paremmat mahdollisuudet osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Galimatiaksessa opiskelee satoja opiskelijoita maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa Helsingissä ja Turussa. Opiskelijat ovat innokkaita pääsemään kiinni työelämään ja hyödyntämään omassa kotimaassa kartutettua osaamista ja kokemusta. Koulutukseen sisältyy kielikoulutusta, työelämä- ja yhteiskuntataitoja sekä työelämään tutustumista eripituisissa jaksoissa. Työssä oppiminen antaa opiskelijalle mahdollisuuden kokeilla jotain aivan uutta tai varmistaa oman tavoitteensa paikkansapitävyyden.

Kotoutumiskoulutuksen polkuja on kolme: 1. peruspolku opiskeluvalmiudet jo omaaville, 2. hitaasti etenevä polku henkilöille, joilla on puutteita opiskeluvalmiuksissa tai muita oppimisen hitauteen vaikuttavia tekijöitä ja 3. nopeasti etenevä polku kielenopiskeluun tottuneille opiskelijoille, joilla on sujuva luku- ja kirjoitustaito latinalaisiin aakkosiin.

Kouluttajamme Eevi Niemi hehkuttaa omaa, hitaasti edennyttä kotoryhmäänsä. Ryhmä aloitti vuoden kestävät opinnot syksyllä 2015 alkeistasolta. Toiveammatit otettiin keskustelun alle heti koulutuksen alkumetreillä. Opiskelijat listasivat tuolloin toiveitaan, joita olivat mm. lähihoitaja, lastenhoitaja, hoiva-apulainen, tulkki/kielenkääntäjä, bussinkuljettaja, muurari, manikyristi ja koulunkäyntiavustaja.

Galimatiaksen koulutustiloissa Pursimiehenkadulla on luokka, jonka seinällä on Bambumetsä-aiheinen taulu. Tässä luokassa ryhmä aloitti yhteisen taipaleensa ja tuohon tauluun liitettiin toiveammattien käsittely. Jokainen opiskelija liimasi oman toiveammattinsa post-it -lapuilla tauluun. Kouluttajan kertoman mukaan: "Edessä oli pitkä taival: tiheä ja tuntematon, yllätyksiä täynnä oleva bambumetsä. Metsän läpi edettiin askel kerrallaan ja pyrittiin saavuttamaan toiveammattia varten tarvittava suomen kielen taso."

Toiminnallinen opetus, mielikuvien liittämien tavoitteisiin, opiskelijoiden ja kouluttajien välinen saumaton yhteistyö ja hyvä huumori veivät ryhmää tavoitteessaan eteenpäin. Koulutuksen aikana oli kaksi eripituista työssäoppimisjaksoa. Ryhmän opiskelijoita harjoitteli niin päiväkodeissa kuin autokorjaamoissakin, kaupoissa, kampaamoissa ja varastoissa. Osa sai vahvistusta omaan alkuperäiseen tavoitteeseen, osa vaihtoi tavoitteiden suuntaa lennossa.

Koulutuksen päätyttyä kaikilla koulutuksen loppuun asti suorittaneilla oli selvät sävelet jatkon suhteen. Opiskelijat jatkoivat mm. maahanmuuttajien valmentavaan koulutukseen, peruskoulutukseen tai valmistavaan peruskoulutukseen, maahanmuuttajille suunnattuun rakennusalan koulutukseen, sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakouluopintoihin valmentavaan koulutukseen sekä suorittamaan ammattitutkinnon osia. Hienoa! Oppimispolut selvillä ja työhön kiinni pääseminen nyt askeleen lähempänä.

Työssäoppiminen on myös yrityksille yksi kanava rekrytointikynnyksen madaltamiseen. Ilmainen tai lähes ilmainen työhön tutustuja voi olla kullan arvoinen yritykselle ja harjoittelujakson jälkeen on helppo tehdä palkkauspäätöksiä ilman vaivalloisia rekrytointiprosesseja.

Harkitaanko yrityksessänne rekrytointia? Mitä, jos kokeilisitte työssäoppijaa? Useiden opiskelijoidemme joukosta saattaa löytyä juuri se oikea henkilö tarpeeseenne. Oikea helmi, jolla on jo alan osaamista tai jopa tutkinto omassa kotimaassaan, mutta suomen kielen taito vaatii vielä harjoitusta. Tai suomen kieltä opiskeleva henkilö, joka on ahkera ja innokas oppimaan lisää ja kokeilemaan uutta parantaakseen työllistymismahdollisuuksiaan Suomessa. Työssäoppimisjaksoa voi ajatella edullisena koeaikana, aikana jolloin oppija voi tunnustella alan sopivuutta itselleen ja työnantaja työssäoppijan soveltuvuutta tehtävään tai alalle.

Mikäli työssäoppija kiinnostaa, olethan yhteydessä.

Keskustele Galimatiaksen asiantuntijan kanssa

 

Aiheet: kielikoulutus, kotoutumiskoulutus, työssäoppija

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all