<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Kiina vai Intia, siinäpä kysymys

Kirjoittanut: Anne Bondarew / 27.3.2017 10:38

Oletko pähkäillyt, minne Aasian maahan kannattaisi suunnata? Missä tuotanto olisi järkevintä ja ennen kaikkea edullisinta? Missä byrokratia vähäisintä? Kiina ja Intia ovat aika ajoin parivaljakkona mietinnän kohteena. Asiat kuitenkin muuttuvat melkoisella vauhdilla. Jo pari vuotta sitten todettiin, että "Jos haluat tietää, miltä maailma näyttää 20 vuoden kuluttua, kysy miltä Intian ja Kiinan 1060 miljoonaa alle 25-vuotiasta haluavat sen näyttävän."

Kiinaan vai Intiaan

Kiinassa ja Intiassa on yhtäläisyyksiä, mutta myös eroavuuksia, vaikka molemmat Aasian maita ovatkin. Välillä on veikkailtu, että Intiasta tulisi uusi Kiina. Maat täydentävät toisiaan ja tulevat lähentymään. Intialla on iso palvelusektori ja pieni teollisuus, ja Kiinalla puolestaan toisin päin. Kansainvälisyys on pinnalla; Kiinalla on yhä hallussaan aikamoinen etulyöntiasema Intiaan verrattuna. Maan tehtaita on kehitetty pidemmän aikaa palvelemaan maailman huipputeknologiayhtiöitä.

Intian suurin valttikortti ovat intialaiset. Maassa on 1,2 miljardia ihmistä, joista melkein puolet on alle 25-vuotiaita. Maan väkiluku ohittanee Kiinan vuoteen 2020 mennessä. Palkat Intiassa olivat jo muutama vuosi sitten arviolta noin neljänneksen kiinalaisten palkoista. 

Kiina vai Intia

Intian suosio selittyy osin Kiinan talouskasvun hidastumisella ja työvoimakustannusten nousulla. Muutosta on kuitenkin ilmassa ja vauhti on kova. Intiasta tullaan kuulemaan lisää, kun maita verrataan toisiinsa. Eikä sovi väheksyä sitä, että Intiassa tulee toimeen englannin kielellä huomattavasti paremmin kuin Kiinassa. Kielitaito on siis osaltaan avainasemassa.

Lue lisää, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun vertailee maita ja miettii liiketoimintaa.

KIINAAN VAI INTIAAN?

 

 

Aiheet: kielikoulutus

Anne Bondarew

Kirjoittajana Anne Bondarew

Kielikoulutuksen ammattilainen, kansainvälistäjä, osaamisen kehittämisen matkasaarnaaja

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all