<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Kannattaako koulutuksen hajauttaminen?

Kirjoittanut: Anne Bondarew / 27.11.2015 14:43

Organisaation kukin yksikkö tekee usein päätöksiä koulutuksiin liittyen ja ostaa niitä itsenäisesti. Tämä on yleinen tapa, jonka mukaan on totuttu toimimaan - mutta se tuo mukanaan myös ongelmia. Perinteinen tyyli ei siis ehkä olekaan paras, vaan yritysten kannattaisi keskustella sisäisesti eri yksiköiden koulutustarpeista, ja keskittämisen avulla parantaa koulutusten tuloksia ja kustannustehokkuutta.

Jes.jpg

Koulutuksen laadun varmistaminen

Kun yrityksen yksiköt ostavat esimerkiksi kieli- ja viestintäkoulutusta itsenäisesti eri kielikouluilta, voi osa henkilöstöstä saada huonolaatuisempaa tai kalliimpaa koulutusta, kuin jossakin muussa yksikössä. On vaikeaa olla varma koulutuksen tasalaatuisuudesta ja henkilöstön tasavertaisesta kohtelusta, kun työntekijöitä kouluttavat eri koulutustarjoajat. Koulutustulosten vertailu ei ole helppoa eikä kovin luotettavaa, kun toimittajia on useita ja heillä kaikilla oma tapansa toimia. Koulutuksen hyvän laadun voikin varmistaa helpoiten, jos kaikkien yksiköiden koulutukset keskitetään saman tarjoajan palvelujen piiriin.

Kustannussäästöjä keskittämällä

Koulutusten hankkiminen samasta paikasta helpottaa HR:n ja koulutusvastaavan arkea sekä tuo kustannussäästöjä yritykselle. Yhden kumppanin kanssa toimiminen mahdollistaa mm. sen, että sekä akuutit että tulevaisuuden koulutukset on jo etukäteen kilpailutettu ja varmistaa, että hinta on kaikille yksiköille sama. Hyvä kumppanuus voi tarkoittaa myös paljousalennuksia yritykselle, kun koulutukset ostetaan samasta paikasta.

Koulutuksiin liittyvä raportointi voi olla ongelmallista, jos raportit on haalittava useasta eri paikasta. Tällöin myös tilastointi eli kuinka moni on osallistunut koulutuksiin ja tulokset voivat olla vaikeasti saatavilla. Kun koulutukset ostetaan samasta paikasta, helpottuu myös raportointi. Kumppani kannattaa valita viisaasti, sillä mm. Galimatias tarjoaa hallinnointipalvelun, jonka kautta yritys saa helposti kaikki raportit. Tämä on erityisen tärkeää yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita koulutusverovähennyksestä. Koulutuspäivien toteutumista tulee seurata työntekijäkohtaisesti, jotta verovähennyksen edellytykset täyttyvät. Galimatiakselta saa helposti tarvittavat raportit verohallinnolle toimittamista varten.

Fiksumpaa kouluttamista

Kun henkilökunnan kouluttamisella halutaan päästä oikeasti hyviin tuloksiin ja tukea yrityksen strategiaa, on koulutuksen pohjalla oltava suunnitelma. Henkilöstön koulutussuunnitelman toteuttaminen voi olla vaikeaa, jos jokainen osio kilpailutetaan erikseen. Yrityskoulutus voidaan pitää eheänä, kun suunnitelma luodaan yhden toimittajan kanssa ja hyödynnetään saman toimittajan koulutuspalveluja läpi yrityksen.

Tällöin on myös mahdollista tehdä henkilöstölle osaamiskartoitus, jonka avulla voidaan varmistua siitä, ketä yrityksen työntekijöistä oikeastaan kannattaa kouluttaa ja millaista koulutusta he tarvitsevat. Älykäs kouluttaminen pätee myös rekrytoitaviin työntekijöihin: kun koulutus on keskitetty yhdelle palveluntuottajalle, on tarvittava osaamisen taso jo tiedossa. Hakijoiden kielitaito voidaan testata valintaprosessin aikana ja näin nähdään heti, onko kandidaatin osaaminen työtehtävän vaatimalla tasolla.

Lataa opas osaamiskartoituksen tekemiseen


Aiheet: koulutus

Anne Bondarew

Kirjoittajana Anne Bondarew

Kielikoulutuksen ammattilainen, kansainvälistäjä, osaamisen kehittämisen matkasaarnaaja

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all