<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Kielitaidon arviointi osana rekrytointia

Kirjoittanut: Susanna Hart / 24.10.2016 8:56

 


Suomalaisten työmarkkinoiden kansainvälistyessä tarvitaan yhä enemmän ja monipuolisemmin kielitaidon arviointia rekrytointivaiheessa. Työhaastattelussa esille tuleva kielitaito kertoo kielitaidosta vain hyvin yleisellä tasolla. Toistaiseksi ei ole saatavilla eri ammattikunnittain työnantajan rekrytointipäätöstä tukevia kielitestejä, joten työnantajan kannattaa tilata palvelu arviointia tarjoavalta koulutusyhtiöltä. Työantaja voi myös edellyttää yleisen kielitutkinnon suorittamista tietyllä tasolla, mutta se ei välttämättä kerro riittävän tarkasti henkilön selviytymisestä ammatillisista työtehtävistä kyseisellä kielellä.

 

AdobeStock_102323835.jpeg 

Asiakaspalvelualoilla, kuten esimerkiksi HORECA-ammattialoilla, suullinen kielitaito on yleensä tärkeintä. Ammatillisen suullisen kielitaidon arviointiin tarvittaisiin ammatillisten näyttötutkintojen kaltaisia testejä, jossa hakijan kielitaitoa tarkastellaan aidossa työskentelytilanteessa.

Kielitaidon arviointiin rekrytointivaiheessa kannattaa panostaa, jotta saadaan valituksi tehtävään henkilö, jolla on mahdollisuus selviytyä tehtävästä omalla kielitaidollaan jo alusta asti riittävällä tasolla. Riittämätön kielitaito työtilanteissa syö paljon voimavaroja sekä työntekijältä itseltään että työyhteisön jäseniltä, jotka joutuvat avustamaan kielenoppijaa jatkuvasti omien kiireidensä keskellä.

Työntekijöiden kielitaitoa kannattaa jatkuvasti kehittää työsuhteen aikana. Työyhteisössä tarvittavan kielitaidon kehittämiseen voidaan tilata räätälöity kielikoulutusTyönantajan ja koulutuksia tarjoavan yhtiön vuorovaikutus ja yhteistyö koulutuksia suunniteltaessa takaavat oppimistulokset, jotka ovat juuri työtehtäviä ajatellen optimaalisimmat sekä sisällöltään että kielitaidon tason puolesta. Kielikoulutusta yrityksille järjestetään ja työntekijät arvostavat saamaansa koulutusta taitojensa kehittymisen vuoksi mutta myös työsuhde-etuna.

Viestinnän taitoja kannattaa kehittää myös äidinkielenään suomea puhuvien työtekijöiden osalta. Työtehtäviin liittyvien autenttisten materiaalien pohjalta (esim. mainokset, tarjoukset, sähköpostiviestit) voidaan luoda suullisen tai kirjallisen viestinnän koulutuksia, jotka kehittävät viestinnällisiä valmiuksia juuri kyseisen yrityksen toiminnassa. 

Mikäli kielitaidon tilanne on oleellisesti muuttunut sitten rekrytoinnin, lataa tästä tietoa koulutuksen hankkimiseen. 

Lataa tarkistuslista koulutuksen ostamiseen

 

Aiheet: kielikoulutus

Susanna Hart

Kirjoittajana Susanna Hart

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all