<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1176746405801508&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Galimatias Blog

Kiinan kieli - ei anneta historian toistaa itseään!

Kirjoittanut: Anne Bondarew / 26.4.2016 10:20

 

Nyt, kun venäläisten tulo on lähes tyrehtynyt, katseet ovat kääntyneet Suomessakin kiinalaisten suuntaan.

Venäjä rajanaapurina ei meitä liiemmin villinnyt kouluttautumaan, jotta oltaisiin osattu palvella venäläisiä asiakkaita. Tai vientimiehiä siihen, että oltaisiin myyty tuotteita Venäjälle venäjän kielellä, ei sillä yrityksen konsernienglannilla. Nyt tilanne on käsissä kiinalaisten kanssa.

Venäläiset matkailijat käänsivät muutamana vuotena taxfree-käyrät jyrkkään nousuun. Mitenköhän paljon enemmän käyrät olisivat näyttäneet ylöspäin, jos olisimme osanneet palvella venäläisiä heidän odottamallaan tavalla? Kielikoulutus olisi tuonut kielitaitoa ja olisi palveltu venäläisiä heidän tarpeidensa mukaisesti. Ei suomalaisten omasta tuotelähtöisestä näkökulmasta. Vältetään vanhat virheet ja tehdään asiat oikein kiinalaisten kohdalla! Kiinan kieli on avainsana.

 

AdobeStock_77626541.jpeg

 

Kiinalaismatkailijoiden määrä on kasvanut noin kymmenen prosentin vuosivauhtia. Kiinalaiset turistit käyttävät Suomessa enemmän rahaa kuin minkään muun maalaiset turistit. Kiinalainen matkailija hakee lomaltaan luksusta, mutta samaan aikaan myös jotain erilaista sekä hienoja tarinoita kerrottavaksi sukulaisille, läheisille ja ystäville loman jälkeen.

Suomessa on itsepalvelu arkea, mutta kiinalainen odottaa saavansa hyvää, ja toimivaa palvelua mielellään vieläpä omalla kielellään.

Aiommeko toistaa samaa virhettä nyt kiinalaisten kanssa kuin teimme vuosia sitten venäläisten kanssa? Vai ryhdymmekö pikaisesti ja ponnekkaasti hankkimaan kiinan kielen koulutusta (edes perustaitoja) ja kulttuurillista osaamista kiinalaisten kanssa toimimiseen. Oltiin sitten palvelemassa täällä Suomessa tai viemässä tuotteita ja palveluita Kiinaan.

Vältetään vanhat osaamisen kehittämisen virheet ja valmistaudutaan ajoissa kiinalaisten kasvavaan tuloon ja Kiinan kasvuun maailmanmarkkinoilla. Ja johdetaan Suomea menestykseen etunenässä – ei aina jälkijunassa kilpailijamaita seuraten.

 

Aiheet: koulutus, kielikoulutus

Anne Bondarew

Kirjoittajana Anne Bondarew

Kielikoulutuksen ammattilainen, kansainvälistäjä, osaamisen kehittämisen matkasaarnaaja

Galimatias

Galimatias on vuonna 1996 perustettu valmennusyritys, joka tarjoaa palveluja yrityksille, organisaatioille ja julkishallinnolle.

Syötä sähköpostisi ja saat tiedon uusista julkaistavista artikkeleistamme

Viimeisimmät

Aiheittain

see all